Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki bakłażan
- 3 ząbki czosnek
- 1/2 pęczki natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki ostra papryka
- 1 łyżka olej sezamowy
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pokrój bakłażany na ćwiartki i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut (aż skórka się przyrumieni).
- Czosnek zawinięty w folię aluminiową również włóż do piekarnika.
- Wyjmij bakłażany z piekarnika, poczekaj aż ostygną i obierz ze skórki.
- Obrane warzywa włóż do wysokiego naczynia. Dodaj pieczony czosnek, oliwę, olej sezamowy, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę.
Źródło przepisu: ,,Pyszne 25''