Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pełnoziarniste pancakes z serkiem waniliowym i malinami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pełnoziarniste pancakes to zdrowsza wersja tych tradycyjnych. Nie tylko są mniej kaloryczne, pysznie smakują, ale również dają uczucie sytości na dłużej.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mleko
  • 1 szklanka  mąka pszenna pełnoziarnista
  • 3 łyżeczki  miód
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka  olej rzepakowy
  • 1 sztuka  jajko
  • 1 sztuka  serek waniliowy
  • 100 g  maliny
    świeże lub innych świeże owoce: truskawki, brzoskwinie, banany

Sposób przyrządzania:

  1. W jednej misce połącz ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
  2. W drugiej misce połącz ze sobą mleko, miód, jajko i olej rzepakowy.
  3. Zmiksuj mleko z miodem i olejem, powoli dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, aż połączą się w jedną gładką masę.
  4. Odstaw ciasto na 10 minut do lodówki.
  5. Na rozgrzanej patelni nasmarowanej olejem, smaż z obu stron nieduże placuszki na wolnym ogniu. Do nakładania możesz użyć gałkownicy do lodów.
  6. Ułóż na talerzu 3 placuszki jeden na drugim, na górze połóż kleks z serka waniliowego i ułóż maliny.


Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 22


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE