Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 szklanka mleko
1 szklanka mąka pszenna pełnoziarnista
3 łyżeczki miód
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka olej rzepakowy
1 sztuka jajko
1 sztuka serek waniliowy
100 g maliny
świeże lub innych świeże owoce: truskawki, brzoskwinie, banany
|
|
Sposób przyrządzania:
- W jednej misce połącz ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
- W drugiej misce połącz ze sobą mleko, miód, jajko i olej rzepakowy.
- Zmiksuj mleko z miodem i olejem, powoli dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, aż połączą się w jedną gładką masę.
- Odstaw ciasto na 10 minut do lodówki.
- Na rozgrzanej patelni nasmarowanej olejem, smaż z obu stron nieduże placuszki na wolnym ogniu. Do nakładania możesz użyć gałkownicy do lodów.
- Ułóż na talerzu 3 placuszki jeden na drugim, na górze połóż kleks z serka waniliowego i ułóż maliny.
Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"