Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
40 sztuk małych pieczarek (ok. 600 g)
200 g szynki
2 sztuki szalotki
1/2 sztuki papryki
1 pęczek szczypiorku
50 g żółtego sera
2 sztuki żółtka
1 łyżka tartej bułki
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki umyj i osusz. Odetnij nóżki, kapelusze ułóż na natłuszczonej blasze i piecz 10 minut.
- Ser zetrzyj na tarce. Szynkę, szalotki, paprykę i nóżki pieczarek posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj do nich posiekany szczypiorek, żółtka, ser i bułkę tartą. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Napełnij farszem 20 kapeluszy pieczarek, przykryj pozostałymi kapeluszami i zepnij wykałaczkami.
- Ułóż na blasze i piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka