Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 40 sztuk małych pieczarek (ok. 600 g)
- 200 g szynki
- 2 sztuki szalotki
- 1/2 sztuki papryki
- 1 pęczek szczypiorku
- 50 g żółtego sera
- 2 sztuki żółtka
- 1 łyżka tartej bułki
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki umyj i osusz. Odetnij nóżki, kapelusze ułóż na natłuszczonej blasze i piecz 10 minut.
- Ser zetrzyj na tarce. Szynkę, szalotki, paprykę i nóżki pieczarek posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj do nich posiekany szczypiorek, żółtka, ser i bułkę tartą. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Napełnij farszem 20 kapeluszy pieczarek, przykryj pozostałymi kapeluszami i zepnij wykałaczkami.
- Ułóż na blasze i piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka