Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pieczarki faszerowane serem pleśniowym i pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 16 sztuk sporych pieczarek
  • 1 sztuka duża cebula
  • 4 sztuki suszone pomidory z zalewy
  • 100 g  sera pleśniowego
  • 4 plastry  surowej szynki (parmeńska, szwarcwaldzka)
  • 2 łyżeczki  soku z cytryny
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Obetnij nóżki pieczarek. Kapelusze skrop sokiem z cytryny i oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i zapiekaj przez 5 minut, aż puszczą wodę i lekko się skurczą. Cebulę i nóżki pieczarek drobno posiekaj. Szynkę i pomidory pokrój w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć szynkę i cebulę, a gdy się podsmaży, dodaj pokrojone nóżki pieczarek. Dopraw ziołami i pieprzem.
  3. Farsz lekko ostudź i dodaj pokruszony ser (zostaw odrobinę do posypania wierzchu) oraz pomidory z zalewy.
  4. Napełnij kapelusze pieczarek farszem, posyp odrobiną sera i piecz, aż się rozpuści (6-7 minut). Podawaj na ciepło, z pieczywem i sosem czosnkowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE