Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 16 sztuk sporych pieczarek
- 1 sztuka duża cebula
- 4 sztuki suszone pomidory z zalewy
- 100 g sera pleśniowego
- 4 plastry surowej szynki (parmeńska, szwarcwaldzka)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- oliwa
- zioła prowansalskie
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obetnij nóżki pieczarek. Kapelusze skrop sokiem z cytryny i oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i zapiekaj przez 5 minut, aż puszczą wodę i lekko się skurczą. Cebulę i nóżki pieczarek drobno posiekaj. Szynkę i pomidory pokrój w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć szynkę i cebulę, a gdy się podsmaży, dodaj pokrojone nóżki pieczarek. Dopraw ziołami i pieprzem.
- Farsz lekko ostudź i dodaj pokruszony ser (zostaw odrobinę do posypania wierzchu) oraz pomidory z zalewy.
- Napełnij kapelusze pieczarek farszem, posyp odrobiną sera i piecz, aż się rozpuści (6-7 minut). Podawaj na ciepło, z pieczywem i sosem czosnkowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka