Dzisiaj jest: Piątek, 25.09.2020 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pieczarkowe kęsy na toście


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk pieczarek
  • 3 łyżki  masła czosnkowego
  • 3 łyżki  oliwy
  • 3 sztuki plasterki wędzonego boczku
  • 4 łyżki  tartego parmezanu
  • 6 sztuk kromek chleba tostowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Z pieczarek ostrożnie usuń nóżki, tak żeby nie uszkodzić kapeluszy.
  2. Kapelusze pieczarek obsmaż na łyżce masła czosnkowego i łyżce oliwy, by nabrały złotej barwy. W trakcie smażenia dopraw grzyby solą i pieprzem. Wyjmij je na ręcznik papierowy. Boczek pokrój w drobną kostkę i posiekaj ogonki pieczarek.
  3. Do tłuszczu po smażeniu kapeluszy pieczarek dodaj drobinę masła i wrzuć boczek oraz posiekane nóżki. Podsmażaj, aż boczek będzie chrupiący.Z kromek chleba tostowego wytnij kwadraciki. Smaż kawałki chleba przez dwie minuty z każdej strony na maśle z oliwą, aż nabiorą złotego koloru.
  4. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż podsmażone pieczywo, na nich kapelusze z pieczarek (włóż do nich odrobinę boczkowo-grzybowego farszu), a następnie posyp wszystko startym parmezanem. Zapiekaj 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE