Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
- 6 sztuk dużych ziemniaków
- 4 sztuki duże płaty śledziowe w oliwie
- 1.5 szklanek śmietany 18%
- 1 sztuka jabłko
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki kiszone ogórki
- 1 pęczek koperku
- olej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 2 łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, pokrój wzdłuż na połówki. W misce wymieszaj kilka łyżek oleju z dodatkiem rozmarynu, papryki ostrej i słodkiej, pieprzu i soli. Następnie wrzuć do sosu pokrojone ziemniaki i wymieszaj.
- Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blasze i piecz w temperaturze 190 st. C, aż będą miękkie.
- Cebulę, ogórki i jabłka obierz, posiekaj w drobną kostkę. Koperek umyj i posiekaj. Wrzuć wszystko do miski, dodaj śmietanę i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w paski śledzie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko.
- Upieczone ziemniaki ułóż na półmisku i udekoruj śledziami w śmietanie.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy