Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierś kurczaka na grzance


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Według uznania możemy stopniować ostrość sosu.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  filet z kurczaka
  • 2 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • 4 kromki  chleb tostowy
    Sos:
  • 1/2 szklanki  dżem brzoskwiniowy
  • 2 łyżki  sos chili
  • 2 łyżki  musztarda delikatesowa
    sarepska popsuje smak
  • 2 łyżki  miód
  • 1 szczypta  sól
  • pieprz biały
    do smaku
  • sok z cytryny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Filety oprószamy delikatnie solą i smażymy pod przykryciem na małej ilości tłuszczu, aż nabiorą złocistej barwy (ok. 15 min).
  2. Przygotowujemy sos: dżem, sos chili, musztardę i miód ucieramy, gdy się połączą, dodajemy przyprawy w takiej ilości, by sos miał wyraźny, pikantny smak z lekko wybijającą się nutą słodyczy.
  3. Połową sosu zalewamy filety, trzymamy pod przykryciem na niewielki ogniu przez 10 minut.
  4. Następnie odwracamy porcje na drugą stronę, zalewamy pozostałym sosem i dusimy przez następne 10 minut.
  5. Podajemy gorące, na lekko zrumienionych grzankach, polane sosem w taki sposób, by lekko je nasączył.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 34


Zobacz więcej na temat:

przepisy na przystawki i zakąski


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE