Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki filet z kurczaka
2 łyżki oliwa
sól
do smaku4 kromki chleb tostowy
- Sos:
1/2 szklanki dżem brzoskwiniowy
2 łyżki sos chili
2 łyżki musztarda delikatesowa
sarepska popsuje smak2 łyżki miód
1 szczypta sól
pieprz biały
do smakusok z cytryny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety oprószamy delikatnie solą i smażymy pod przykryciem na małej ilości tłuszczu, aż nabiorą złocistej barwy (ok. 15 min).
- Przygotowujemy sos: dżem, sos chili, musztardę i miód ucieramy, gdy się połączą, dodajemy przyprawy w takiej ilości, by sos miał wyraźny, pikantny smak z lekko wybijającą się nutą słodyczy.
- Połową sosu zalewamy filety, trzymamy pod przykryciem na niewielki ogniu przez 10 minut.
- Następnie odwracamy porcje na drugą stronę, zalewamy pozostałym sosem i dusimy przez następne 10 minut.
- Podajemy gorące, na lekko zrumienionych grzankach, polane sosem w taki sposób, by lekko je nasączył.