Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
6 sztuk dużych plastrów szynki
4 sztuki jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżki łagodnego chrzanu
- Do dekoracji
kilka liści zielonej sałaty
kilka rzodkiewek
natka pietruszki
1 łyżka żelatyny
cytryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz. 3 jajka pokrój na połówki, czwarte na ćwiartki.
- Plasterki szynki rozłóż na desce, każdy posmaruj niewielką ilością chrzanu wymieszanego z majonezem. Na wierzchu ułóż połówkę jajka, szynkę zawiń w rożek.
- Na półmisku ułóż umyte i osuszone liście sałaty. Na nich ułóż ruloniki z szynki.
- Z żelatyny przygotuj galaretę według przepisu na opakowaniu, odstaw do zastygnięcia. Zastygniętą żelatynę pokrój w kostkę i ułóż na szynce.
- Potrawę udekoruj ćwiartkami jajka, pokrojonymi rzodkiewkami i natką pietruszki.
Źródło przepisu: Najlepsze Wielkanocne Przepisy