Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 plastrów mortadela
- olej
i smalec, pół na pół do smażenia
- Farsz:
- 10 dag boczek wędzony
plasterki - 2 łyżki olej
- 1 puszka groszek konserwowy
- 2 sztuki pomidory
- 2 łyżki keczup
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - papryka (przyprawa)
do smaku - koperek
posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- pokrojony w kostkę boczek smażymy na oleju, aż stanie się rumiany, delikatny i kruchy.
- Skwarki wyjmujemy łyżką cedzakową, a na powstałym tłuszczu podsmażamy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory.
- Gdy się lekko podpróżą, dodajemy odsączony groszek, keczup i przyprawiamy do smaku.
- Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki mortadeli.
- Gdy się utworzą ,,koszyczki", przekładamy je na półmisek, napełniamy farszem, posypujemy skwarkami oraz koperkiem.