Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
8 plastrów mortadela
olej
i smalec, pół na pół do smażenia
- Farsz:
10 dag boczek wędzony
plasterki2 łyżki olej
1 puszka groszek konserwowy
2 sztuki pomidory
2 łyżki keczup
sól
do smakupieprz
do smakupapryka (przyprawa)
do smakukoperek
posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- pokrojony w kostkę boczek smażymy na oleju, aż stanie się rumiany, delikatny i kruchy.
- Skwarki wyjmujemy łyżką cedzakową, a na powstałym tłuszczu podsmażamy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory.
- Gdy się lekko podpróżą, dodajemy odsączony groszek, keczup i przyprawiamy do smaku.
- Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki mortadeli.
- Gdy się utworzą ,,koszyczki", przekładamy je na półmisek, napełniamy farszem, posypujemy skwarkami oraz koperkiem.