Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
450 g mąka pszenna
250 ml woda
letnia1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
25 g drożdże
świeże1 łyżka oliwa z oliwek
150 g szynka
z indyka1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka papryka zielona
1 sztuka papryka żółta
1/2 łyżeczki tymianek
suszonypieprz
świeżo zmielony, do smaku200 g ser
starty1 łyżka masło
do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj wodę, sól, cukier, pokruszone drożdże i oliwę. Składniki ucieraj przez 5 minut mikserem za pomocą haka do wyrabiania ciasta drożdżowego.
- Uzyskane ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, zagnieć i cienko rozwałkuj.
- Szynkę pokrój w kostkę. Papryki oczyść z nasion i pokrój połówki w drobną kostkę.
- Ciasto posyp kosteczkami szynki i papryki. Posyp solą, tymiankiem i pieprzem, a następnie startym serem.
- Zwiń ciasto w rulon i pokrój na 12 plastrów. Plasterki przełóż do wysmarowanych masłem form do muffinek. Nakryj ściereczką i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw muffinki do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz 30 minut.
Źródło przepisu: Dania zapiekane