Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki bułka pszenna
2 sztuki pomidory
4 łyżki mleko
1 sztuka cebula
4 sztuki jajka
tymianek
do smakusól
do smakupieprz
do smakutłuszcz
do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułki kroimy na 1/3 wysokości, wyjmujemy miąższ.
- Wierzchy i miąższ zalewamy mlekiem, odstawiamy.
- Wydrążone bułki smarujemy masłem wewnątrz i zewnątrz, wstawiamy na chwilę do lodówki, by masło stwardniało.
- Na niewielkiej ilości masła smażymy drobno posiekaną cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory, chwilę zasmażamy, często mieszając.
- Dodajemy namoczoną bułkę razem z mlekiem, w którym się moczyła, i nadal smażymy na niewielkim ogniu, aż powstanie jednolita, gęsta masa.
- Doprawiamy do smaku, żeby była pikantna.
- Masą nadziewamy bułki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, w każdej bułce robimy wgłębienie, wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika na 10-12 minut.
- Podajemy gdy białko lekko się zetnie, a bułka zarumieni.