Dzisiaj jest: Czwartek, 28.01.2021 Imieniny: Walerego i Radomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Rogaliki z jajkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 120 g  margaryny
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  mleka o temperaturze pokojowej
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 opakowanie  drożdży w proszku
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1/2 łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej
    Dodatkowo
  • 1 sztuka jajko do posmarowania rogalików
  • 10 sztuk jajek ugotowanych na twardo

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Margarynę roztop, wystudź. Do mąki wsyp drożdże, sól, gałkę. Wlej mleko wymieszane z żółtkami. Wyrób gładkie ciasto. Następnie dodawaj stopniowo margarynę, ciągle wyrabiając.
  2. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, podziel na 10 części.
  3. Rogaliki z jajkiem: Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na koło o średnicy 12 cm. Na każdym okręgu ułóż wystudzone jajko, ciasto zwiń w rogalik.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż rogaliki. Rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE