Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
120 g margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej
3 sztuki żółtka
1 opakowanie drożdży w proszku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Dodatkowo
1 sztuka jajko do posmarowania rogalików
10 sztuk jajek ugotowanych na twardo
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Margarynę roztop, wystudź. Do mąki wsyp drożdże, sól, gałkę. Wlej mleko wymieszane z żółtkami. Wyrób gładkie ciasto. Następnie dodawaj stopniowo margarynę, ciągle wyrabiając.
- Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, podziel na 10 części.
- Rogaliki z jajkiem: Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na koło o średnicy 12 cm. Na każdym okręgu ułóż wystudzone jajko, ciasto zwiń w rogalik.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż rogaliki. Rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza