Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Roladki naleśnikowe z serem i jagodami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto naleśnikowe
  • 1/2 l  mleka
  • 200 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 szczypta  soli
  • 1 łyżka  kakao
    Farsz
  • 500 g  serka waniliowego homogenizowanego
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • 2 łyżeczki  cukru pudru
  • jagody
  • listki mięty

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto naleśnikowe: Mąkę z solą przesiej przez sito. Wlej 250 ml mleka i wbij jajko. Roztrzep, aż ciasto będzie jednolite. Wlej resztę mleka oraz olej. Mieszaj, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj kakao i zmiksuj.
  2. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju wlewaj łyżką wazową porcję ciasta i smaż naleśniki z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.
  3. Farsz: Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudź. Serek homogenizowany wymieszaj z ostudzoną żelatyną i cukrem pudrem.
  4. Jagody umyj, osusz na papierowym ręczniku.
  5. Ostudzone naleśniki posmaruj masą serową, posyp jagodami i zwijaj jak roladę. Ruloniki odłóż na talerz i wstaw na godzinę do lodówki. Za pomocą ostrego noża pokrój naleśnikowe ruloniki w poprzeczne plastry o grubości 1,5 cm. Krążki nadziej na drewniane patyczki do szaszłyków.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE