Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto naleśnikowe
- 1/2 l mleka
- 200 g mąki pszennej
- 1 sztuka jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- Farsz
- 500 g serka waniliowego homogenizowanego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- jagody
- listki mięty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto naleśnikowe: Mąkę z solą przesiej przez sito. Wlej 250 ml mleka i wbij jajko. Roztrzep, aż ciasto będzie jednolite. Wlej resztę mleka oraz olej. Mieszaj, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj kakao i zmiksuj.
- Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju wlewaj łyżką wazową porcję ciasta i smaż naleśniki z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.
- Farsz: Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudź. Serek homogenizowany wymieszaj z ostudzoną żelatyną i cukrem pudrem.
- Jagody umyj, osusz na papierowym ręczniku.
- Ostudzone naleśniki posmaruj masą serową, posyp jagodami i zwijaj jak roladę. Ruloniki odłóż na talerz i wstaw na godzinę do lodówki. Za pomocą ostrego noża pokrój naleśnikowe ruloniki w poprzeczne plastry o grubości 1,5 cm. Krążki nadziej na drewniane patyczki do szaszłyków.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka