Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki cukinia
1 sztuka ogórek
1 opakowanie serek śmietankowy
1 łyżka koperek
posiekany1 łyżka szczypiorek
posiekany1 łyżka natka pietruszki
1 ząbek czosnek
1 szczypta ostra papryka
1 szczypta słodka papryka
1 sztuka papryka zielona
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórek zetrzyj na grubych oczkach tarki, odrobinę posól i połóż na gęstym sitku, żeby odciekła z niego woda.
- Cukinie pokrój w cienkie plastry i usmaż na patelni grillowej po 1 minucie z każdej strony.
- W jednej miseczce wymieszaj 100 g serka z posiekanymi ziołami i startym ogórkiem, startym na cienkich oczkach tarki czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- W drugiej miseczce wymieszaj serek śmietankowy ze szczyptą ostrej i słodkiej papryki. Wymieszaj całość z pokrojoną w kostkę zieloną papryką, dopraw solą i pieprzem.
- Układaj na początku plastra cukinii, 1 łyżeczkę przygotowanego serka z ogórkiem i zwijaj w rulony. Tak samo zrób z drugim farszem. Gotowe roladki układaj na talerzyku.
Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"