Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 opakowanie wędzonego łososia
200 g białego sera
1 pęczek posiekanego koperku
cytryna
cukinia
1 ząbek czosnku
1 łyżka łuskanego słonecznika
100 g rukoli
4 łyżki oliwy z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z cytryny zetrzyj skórkę i wymieszaj ją z twarożkiem oraz koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Łososia podziel na plastry. Na każdy połóż kilka listków rukoli, następnie porcję sera i zawiń całość w rulonik.
- Czosnek obierz, posiekaj, dodaj sól oraz pieprz i utrzyj z 2 łyżkami oliwy. Cukinię podziel na cienkie paski i każdy posmaruj oliwą z przyprawami.
- Na patelni podsmaż plastry cukinii po 60 sekund z każdej strony.
- Następnie na każdy plaster połóż przygotowany rulonik z łososia. Zawiń wszystko w roladkę i zepnij wykałaczką.
- Gotowe roladki ułóż na pozostałej rukoli posypane uprażonymi pestkami słonecznika.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka