Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 osób
Składniki
2 sztuki polędwiczki wieprzowe
2 puszki ananas
oliwa
- Marynata:
sok ananasowy
z jednej puszki2 łyżki miód
1 łyżka ocet winny
1 łyżka sos sojowy
1 sztuka papryczka piri piri
1/2 łyżeczki przyprawa chińska 5 smaków
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drobno posiekaną papryczkę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Obrane z błon polędwiczki kroimy na 10 plastrów.
- Mięso bardzo lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem, zanurzamy w zalewie, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
- 4 plastry ananasa dzielimy (każdy na 3 części), pozostałe drobno siekamy.
- Plastry z drugiej puszki odsączamy z soku, rozkładamy na talerzykach.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Plastry mięsa wyjmujemy z zalewy, na każdy nakładamy 1/3 plastra ananasa, spinamy wykałaczką i smażymy, rumieniąc, z obu stron, skrapiamy zalewą, zmniejszamy ogień, trzymamy pod przykryciem przez 5-8 minut, by ,,doszły".