Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
1.25 szklanek mąki
1 sztuka jajko
10 dag masła
1 szczypta soli
masło do foremek
- Nadzienie
10 dag wędzonego łososia
2 łyżki majonezu
skórka otarta z 1/2 cytryny
pieprz
6 sztuk jajek
1/3 szklanki octu
czerwony kawior
oliwki nadziewane papryką
garść liści rukoli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, masło oraz sól i zagnieć ciasto. Następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
- Schłodzonym ciastem wylep natłuszczone foremki do babeczek, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wsyp suchy groch. Tak przygotowane babeczki piecz 15 minut w 190 st. C. Następnie usuń groch oraz papier i piecz kolejne 10-15 minut.
- Łososia pokrój w kostkę. Dodaj majonez oraz skórkę z cytryny i wymieszaj. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełnij upieczone babeczki.
- W garnku zagotuj litr wody z dodatkiem octu. Jajka wbijaj kolejno na łyżkę wazową i wkładaj delikatnie do gorącej, lecz nie wrzącej wody. Gotuj, aż białko się zetnie. Gotowe jajka przełóż do naczynia z zimną wodą.
- Tak przygotowane jajka ułóż na wierzchu babeczek, obłóż kawiorem, plasterkami oliwek oraz listkami rukoli.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy