Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
100 g ryżu jaśminowego
1/2 sztuki kalafiora
1 sztuka dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 sztuka cytryna
- Dressing
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego białego
sok z cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Kalafior podziel na różyczki, wrzuć do osolonego wrzątku ze szczyptą cukru i gotuj przez 5 minut. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
- Awokado obierz, pokrój w cienkie paski, skrop sokiem z cytryny, połącz z ryżem i ostudzonym kalafiorem.
- Oliwę wymieszaj z octem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca