Dzisiaj jest: Niedziela, 02.10.2022 Imieniny: Teofila i Dionizego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Sakiewki z oliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sakiewki z oliwkami to przepis na smaczną i szybką w przygotowaniu przekąskę. Jeśli nie lubimy oliwek, farsz można przygotować z pieczarek lub fety ze szpinakiem.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  ciasto francuskie
  • 10 sztuk  oliwki
    zielone
  • 10 sztuk  oliwki
    czarne
  • 2 łyżki  kapary
  • 2 sztuki  dymka
    cebulka
  • 2 ząbki  czosnek
  • 120 g  ser feta
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 1 sztuka  jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Oba rodzaje oliwek i kapary odcedź z zalewy i osącz na sitku. Następnie drobno posiekaj i wrzuć do miseczki. Dodaj pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
  2. Na koniec dodaj pokruszony ser. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  3. Arkusz ciasta rozwiń i ostrym nożem pokrój ciasto na 9-centymetrowe kwadraty. Łyżką nakładaj farsz na środek kwadratów. Dokładnie zlepiaj brzegi ciasta na kształt paczuszki, mocno łącząc końce na czubku. Ułóż paczuszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą sakiewkę posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  4. Piecz 25 minut w 210 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE