Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 opakowanie ciasto francuskie
10 sztuk oliwki
zielone10 sztuk oliwki
czarne2 łyżki kapary
2 sztuki dymka
cebulka2 ząbki czosnek
120 g ser feta
pieprz
świeżo zmielony, do smaku1 sztuka jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oba rodzaje oliwek i kapary odcedź z zalewy i osącz na sitku. Następnie drobno posiekaj i wrzuć do miseczki. Dodaj pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
- Na koniec dodaj pokruszony ser. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
- Arkusz ciasta rozwiń i ostrym nożem pokrój ciasto na 9-centymetrowe kwadraty. Łyżką nakładaj farsz na środek kwadratów. Dokładnie zlepiaj brzegi ciasta na kształt paczuszki, mocno łącząc końce na czubku. Ułóż paczuszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą sakiewkę posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Piecz 25 minut w 210 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia