Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 opakowanie ciasto francuskie
100 g rukola
200 g ser roquefort
2 sztuki por
młody150 g szynka
200 g pomidorki cherry
1 sztuka jajka
2 łyżki oliwa
pieprz
świeżo zmielony, do smakusól morska
gruboziarnista, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rukolę oraz pomidorki umyj i osusz. Szynkę pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone w krążki pory. Dopraw pieprzem i smaż, aż pory zmiękną.
- Do zawartości patelni dodaj rukolę i smaż jeszcze przez chwilę, mieszając. Farsz ostudź, dodaj do niego pokruszony ser i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty.
- Na środku każdego kwadratu połóż farsz. Z ciasta uformuj koperty, delikatnie dociskając nachodzące na siebie brzegi. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim koperty.
- Jajka rozkłóć, po czym posmaruj nimi sakiewki. Posyp je odrobiną soli. Piecz 15 minut w 220 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku