Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 puszka sardynka
w oliwie - 4 liście sałata
- 1 sztuka zielenina
- Sos:
- 1/2 szklanki majonez
- 2 łyżki śmietana kwaśna
- 1 szklanka ser żółty
utarty - 1 łyżeczka musztarda
- sól
do smaku - pieprz biały
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy ser, składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Sos powinien mieć wyraźny, ale delikatny smak, by nie stłumił specyficznego smaku sardynek.
- Na liściu sałaty układamy odsączone z oliwy sardynki, zalewamy obficie sosem, przybieramy zieleniną.