Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki duże ziemniaki
- 4 sztuki duże płaty śledziowe
- 1 sztuka winne jabłko
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, osusz, owiń w folię aluminiową i piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
- Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie, osusz. Każdy filet przekrój na 3 kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Jabłko umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Śmietanę wymieszaj z cebulką i jabłkiem.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj śledzie i wymieszaj.
- Upieczone ziemniaki wyjmij z folii. Odetnij wierzch, obłóż sałatką śledziową.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy