Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 16 sztuk plasterków salami
- 150 g żółtego sera
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oregano
- 450 g mrożonego szpinaku
- 130 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak podsmaż na patelni, poczekaj, aż woda odparuje. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz pokruszoną fetę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Masę szpinakową odstaw do ostygnięcia.
- 1/3 sera zetrzyj na tarce, a resztę pokrój w cienkie plasterki.
- Rozłóż płat ciasta francuskiego, posmaruj go koncentratem i posyp oregano. Ułóż plasterki salami, a na nich pokrojony w plasterki ser żółty i zawiń ciasto w rulon.
- Drugi płat ciasta posmaruj masą szpinakową, posyp tartym serem i zwiń w roladę.
- Gotowe rulony pokrój w plastry o grubości około 2 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka