Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 3 sztuki gruszki
- borówki
smażone - 50 dag wołowina zrazowa
- 1 sztuka jajka
- 1 sztuka żółtko z jajka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 sztuka sok z cytryny
- 1 łyżka cukier
- oliwa
- 6 sztuk goździki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obrane gruszki dzielimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. W szerokim, płaskim rondlu zagotowujemy wodę (szklanka+ 2 łyżki) z cukrem i sokiem z cytryny.
- Na wrzątek kładziemy przygotowane gruszki, gotujemy przez 8-10 minut na średnim ogniu, aż się zeszklą. Zestawiamy do wychłodzenia.
- Wołowinę dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę- mięso powinno być jednolite i gładkie, dodajemy jajko, żółtko oraz przyprawy, całość wyrabiamy, formujemy 6 sznycelków, w środek każdego wciskamy goździk.
- Na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy sznycelki przez 5 minut z każdej strony.
- Z usmażonych porcji wyjmujemy goździki. Na każdym sznycelku kładziemy napełnioną borówkami połówkę gruszki.