Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
6 plastrów szynka gotowana
dużych1 pęczek koperek
200 g serek homogenizowany
naturalny4 sztuki jajka
ugotowane na twardo5 łyżeczek żelatyna
2 szklanki bulion drobiowy
1 łyżeczka chrzan
5 sztuk pomidorki koktajlowe
3 łyżki groszek zielony
mrożonysól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnego bulionu odstaw na 15 minut, aby spęczniała. Jajka obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę.
- Pęczek koperku opłucz, osusz i drobno posiekaj. Spęczniałą żelatynę podgrzewaj mieszając, aż się rozpuści.
- 4 łyżeczki płynu wlej do serka homogenizowanego. Dodaj chrzan, posiekane jajka i 1 łyżeczkę koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
- Pozostałą żelatynę wymieszaj z ciepłym bulionem. Dodaj resztę koperku.
- Na spód przezroczystej miseczki wlej porcję bulionu z żelatyną i wstaw do lodówki, by stężał. W tym czasie plastry szynki posmaruj masą serową i zwiń w roladki.
- Rulony z szynki ułóż na talerzu z galaretką. Udekoruj krążkami pomidorków oraz blanszowanym groszkiem. Zalej wszystko resztą bulionu z żelatyną i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem potrawę udekoruj gałązką koperku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku