Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g polędwicy wołowej
- 2 sztuki żółtka
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki ogórki konserwowe
- 4 sztuki grzybki marynowane
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz świeżo mielony
- sól
- 2 sztuki gałązki szczypiorku
- 4 łyżki kawioru czerwonego
- 1 l bulionu wołowego
- 3-4 łyżeczki żelatyny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i posiekaj drobno ostrym nożem. Dodaj świeże żółtka, wymieszaj.
- Cebulę i grzyby drobno pokrój, ogórki pokrój na trochę większe kawałki. Dodaj wszystko do mięsa, dopraw do smaku, wymieszaj.
- Przygotuj wywar na galaretę. Następnie przecedź i rozpuść żelatynę według przepisu na opakowaniu. Odstaw w chłodne miejsce.
- W miseczkach ułóż warstwę tatara, posyp posiekanym szczypiorkiem, na wierzch połóż łyżeczkę kawioru. Gdy galareta zacznie gęstnieć, zalej nią porcje i wstaw do lodówki do stężenia.
- Podawaj tego samego dnia.
Źródło przepisu: moje smaki życia