Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- Salsa
1 sztuka duży pomidor
1 sztuka ogórek małosolny
1 sztuka czosnek z ogórków małosolnych
1/4 sztuki cebuli
1/4 sztuki żółtej papryki
1/4 sztuki czerwonej papryki
2 łyżki oleju
2 sztuki płaskie łyżeczki cukru
1 sztuka płaska łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
1 szczypta ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki oregano
- Tortillowe nachosy
1/2 szklanki wody
mąka
1 łyżka oleju
1 szczypta oregano
|
|
Sposób przyrządzania:
- Salsa: Pomidory, cebulę, ogórek oraz papryki pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wsyp pokrojony pomidor, cebulę, ogórek, paprykę i czosnek. Smaż, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz oregano. Smaż na wolnym ogniu, aż salsa zacznie gęstnieć.
- Tortillowe nachosy: Do miski wlej wodę, olej i wsyp oregano. Wymieszaj. Stale mieszając, dodawaj stopniowo mąkę, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Pokrój na trójkąty. Kawałki ciasta wkładaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron, aż się zrumienią.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka