Dzisiaj jest: Sobota, 02.12.2023 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tortillowe nachosy z salsą pomidorową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 5 osób


Składniki

    Salsa
  • 1 sztuka duży pomidor
  • 1 sztuka ogórek małosolny
  • 1 sztuka czosnek z ogórków małosolnych
  • 1/4 sztuki cebuli
  • 1/4 sztuki żółtej papryki
  • 1/4 sztuki czerwonej papryki
  • 2 łyżki  oleju
  • 2 sztuki płaskie łyżeczki cukru
  • 1 sztuka płaska łyżeczka soli
  • 2 szczypty  pieprzu
  • 1 szczypta  ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki  oregano
    Tortillowe nachosy
  • 1/2 szklanki  wody
  • mąka
  • 1 łyżka  oleju
  • 1 szczypta  oregano

Sposób przyrządzania:

  1. Salsa: Pomidory, cebulę, ogórek oraz papryki pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wsyp pokrojony pomidor, cebulę, ogórek, paprykę i czosnek. Smaż, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz oregano. Smaż na wolnym ogniu, aż salsa zacznie gęstnieć.
  2. Tortillowe nachosy: Do miski wlej wodę, olej i wsyp oregano. Wymieszaj. Stale mieszając, dodawaj stopniowo mąkę, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Pokrój na trójkąty. Kawałki ciasta wkładaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron, aż się zrumienią.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE