Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki jajka
ugotowane na twardo
4 ząbki czosnek
200 g serek
do smarowania
100 g twarożek naturalny
150 g śmietana kwaśna
12 kromek chleb tostowy
1 sztuka jabłko
1 garść orzechy włoskie
zmielone
2 łyżki natka pietruszki
posiekana
1/2 pęczki zioła
do dekoracji, np. szczypiorek, tymianek, oregano
sól
do smaku
pieprz
świeżo mielony, do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Dopraw do smaku solą. W miseczce wymieszaj serek do smarowania z twarożkiem, a następnie stopniowo dodawaj śmietanę.
- Do serków dodaj jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Chleb tostowy pokrój w trójkąty i podpiecz w tosterze. Połowę opieczonych kromek posmaruj twarożkiem czosnkowym i przykryj drugą połową.
- Pozostały serek wyłóż na wierzch kanapek i udekoruj je plasterkami jabłka i zmielonymi orzechami. Przed podaniem kanapki oprósz posiekanymi ziołami.
Źródło przepisu: Smacznego!























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!