Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
ugotowane na twardo - 4 ząbki czosnek
- 200 g serek
do smarowania - 100 g twarożek naturalny
- 150 g śmietana kwaśna
- 12 kromek chleb tostowy
- 1 sztuka jabłko
- 1 garść orzechy włoskie
zmielone - 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - 1/2 pęczki zioła
do dekoracji, np. szczypiorek, tymianek, oregano - sól
do smaku - pieprz
świeżo mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Dopraw do smaku solą. W miseczce wymieszaj serek do smarowania z twarożkiem, a następnie stopniowo dodawaj śmietanę.
- Do serków dodaj jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Chleb tostowy pokrój w trójkąty i podpiecz w tosterze. Połowę opieczonych kromek posmaruj twarożkiem czosnkowym i przykryj drugą połową.
- Pozostały serek wyłóż na wierzch kanapek i udekoruj je plasterkami jabłka i zmielonymi orzechami. Przed podaniem kanapki oprósz posiekanymi ziołami.
Źródło przepisu: Smacznego!