Przygotowanie:
Kuchnia:
japońska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
100 g świeżego łososia
2 łyżki serka kremowego z chrzanem
świeży ogórek
150 g ugotowanego ryżu na sushi
2 sztuki płaty liści nori
Glassa Sojowa Ponti 240g
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotuj ryż do sushi. Wypłucz trzykrotnie, zalej wodą (ok. 10% więcej wody niż ryżu) i zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotuj 10 min, aż cała woda zostanie wchłonięta.
- Przygotuj zalewę do ryżu z 3 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru, szczypty soli lekko podgrzewając i dokładnie mieszając składniki. Ryż po ugotowaniu zostaw na 15 minut w garnku pod przykryciem, później natomiast przełóż najlepiej do drewnianej miski, polej zalewą i zostaw do ostygnięcia.
- Liść nori ułóż na macie bambusowej - ryż ułóż tak, aby na dole płata zostawić 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwróć płat nori częścią bez ryżu do góry, a następnie na tym ułóż warstwę serka chrzanowego, łosoś pokrojony na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki.
- Zawiń rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformuj rolki i pokrój na 8 części. Podawaj polane Glassą Sojową Ponti.
Źródło przepisu: informacja prasowa Fly PR