Dzisiaj jest: Poniedziałek, 08.03.2021 Imieniny: Beatyi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Wielkanocny tunel


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 5 łyżeczek  żelatyny
  • 8 sztuk jajek przepiórczych
  • 1 sztuka marchewka
  • 150 g  chudej wędzonki
  • garść liści świeżego szpinaku
  • 300 g  majonezu
  • 5 sztuk plasterków szynki
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka włóż do wrzątku i ugotuj na twardo. Następnie schłodź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a szpinak oczyść. Warzywa osobno sparz w osolonym wrzątku i odsącz.
  2. Szpinak pokrój. Wędzonkę pokrój w kostkę. Żelatynę rozpuść we wrzątku, schłodź, dodaj do majonezu (powinien mieć temperaturę pokojową) i starannie wymieszaj. Następnie wrzuć marchewkę, szpinak oraz mięso. Całość dopraw.
  3. Boki oraz dno małej keksówki wyściel starannie folią spożywczą. Wyłóż plasterki szynki w taki sposób, aby ich krawędzie wystawały poza formę, po czym rozsmaruj 3/4 przygotowanej masy.
  4. Jajka ułóż na nadzieniu, delikatnie wciśnij i przykryj pozostałą masą. Na końcu wystające boki szynki złóż. Wierzch przykryj folią spożywczą. Całość dociśnij ciężki przedmiotem i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE