Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
25 dag szpinaku w dużych liściach
1 sztuka słoiczek żurawiny
1/2 l czerwonego wina wytrawnego
2 szklanki bulionu z kurczaka
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi kurczaka przekrój wzdłuż tak, aby otrzymać 8 pasków. Włóż do garnka, zalej gorącym bulionem i ugotuj. Ostudź.
- Listki szpinaku opłucz i lekko obgotuj. Przelej na sicie zimną wodą, dobrze odsącz.
- Paski mięsa owiń w liście szpinaku. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wina. Rozpuść na parze.
- Żurawinę zmiksuj, przetrzyj przez sitko, wymieszaj z winem. Dodaj chłodną żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.
- Połowę tężejącej galaretki wylej do foremki, ułóż mięso i zalej resztą galaretki. Odstaw do lodówki na 5 godzin.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy