Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:


Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
6 sztuk jajka
ugotowane na twardo
3 sztuki jajka
surowe
12 plastrów szynka
chude
masło
do smażenia
musztarda
łagodna, do wysmarowania wędliny
1 sztuka czerstwa bułka
1 szklanka mleko
1 szklanka ser żółty
utarty
1 łyżka wiórki mrożonego masła
pieprz
do smaku
sól
do smaku
papryka czerwona
do smaku
tłuszcz
do wysmarowania formy
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka obieramy ze skorupek.
- Dużą formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy plastry wędliny lekko posmarowane musztardą, na nich połówki jajek żółtkiem do spodu.
- Na maśle rumienimy pokrojoną w zapałki bułkę.
- Mleko łączymy z surowymi jajkami, serem, przyprawami, zalewamy jajka, wierzch posypujemy grzankami i wiórkami mrożonego masła, wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20-25 min.
- Zakąskę podajemy bardzo gorącą w naczyniu, w którym się zapiekała.























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!