Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 48 sztuk pomidorki koktajlowe
- 30 g bułka tarta
- 80 g zioła
posiekane - 60 ml oliwa
- 100 g krewetki
obrane - 40 g ser mozzarella
- 1 ząbek czosnek
- 100 g tuńczyk
w oleju - 1 sztuka cebula dymka
- 40 g oliwki
- 100 g papryka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidorki oczyść i wydrąż. Bułkę tartą wymieszaj z posiekaną zieleniną, solą, pieprzem i częścią oliwy. Mieszanką wypełnij 12 pomidorków.
- Krewetki i mozzarellę podziel na mniejsze kawałki, dodaj do pokrojonych papryk, dopraw solą i wymieszaj. Masą wypełnij kolejnych 12 pomidorków.
- Do tuńczyka dodaj posiekany czosnek i dymkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wypełnij farszem 12 pomidorków.
- Oliwki pokrój na mniejsze kawałki i napełnij nimi pozostałe pomidory.
- Nadziane pomidorki wyłóż do naczyń żaroodpornych, oprósz solą oraz pieprzem i skrop oliwą. Piecz 7 minut w 190 st. C. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski