Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
300 g sera białego tłustego
6 łyżek śmietany 12%
1 ząbek czosnku
1 szczypta suszonego tymianku
kilka ziarenek kminku
2 sztuki gałązki natki pietruszki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3-4 sztuki listki bazylii
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Twaróg z dodatkiem tymianku rozgnieć widelcem. Następnie dodaj śmietanę, kminek i mieszaj do powstania jednolitej masy.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek umyj, osusz, posiekaj i dodaj do twarogu. Całość wymieszaj.
- Przed podaniem do pasty wmieszaj łyżkę oliwy, będzie bardziej kremowa. Gotowe danie można przechowywać w lodówce 2 dni.
Źródło przepisu: moje smaki życia