Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
1/2 kg marchwi
2 sztuki pomarańcze
1 sztuka pomarańczowa papryka
1 pęczek koperku
- Sos
5 łyżek oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
5 łyżek soku z pomarańczy
2 ząbki czosnku
sól
ostra mielona papryka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze obierz i pokrój w ćwiartki, a następnie w plasterki. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w cienkie paseczki. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
- Do miseczki wlej oliwę, soki z cytryny i pomarańczy. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy razem z musztardą, solą oraz mieloną papryką. Wymieszaj.
- Marchew, paprykę oraz plasterki pomarańczy przełóż do salaterki i zalej sosem. Posyp posiekanym koperkiem. Wymieszaj.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni