Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g makaronu penne lub sedani
3 łyżki oliwy z oliwek
1 sztuka bakłażan pokrojony w kostkę
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1/3 sztuki szkalnki orzeszków pinii
4 łyżki białego octu winnego
4 łyżki białego wytrawnego wina
1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu
3 sztuki świeże papryki (różne kolory, wydrążone i pokrojone w cienkie paseczki)
350 g selera pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
1/3 szklanki rodzynek sułtańskich moczonych w ciepłej wodzie i odsączonych
1 łyżka drobno posiekanego oregano
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron wrzucić do dużego garnka z wrzącą, posoloną wodą i ugotuj al dente. Odcedź i opłucz pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Ponownie odcedź i osusz na ściereczce. Przełóż do salaterki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i wstrząśnij.
- Bakłażana przełóż do durszlaka, posyp solą i pozostaw na 30 minut. Orzeszki pinii opiekaj na patelni dopóki nie zbrązowieją.
- 1 łyżkę oliwy, ocet, wino i ziarenka pieprzu podgrzej na dużej patelni. Dodaj bakłażana i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Odstaw. Na tej samej patelni, na dużym ogniu przez 5 minut podsmażaj paprykę.
- Bakłażana, paprykę, selera, oliwki i rodzynki dodaj do makaronu. Skrop pozostałą oliwą i posyp oregano. Dobrze wstrząśnij. Przed podaniem, przykryj folią i schładzaj przez 1 godzinę.