Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
200 g długoziarnistego ryżu
1/2 łyżeczki soli
2 sztuki strąki zielonej papryki
500 g pomidorów
1/2 sztuki upieczonego na grillu kurczaka
200 sztuk krewetek koktajlowych (mrożonych)
1 sztuka puszka tuńczyka (180 g)
2 sztuki cebule
100 g czarnych oliwek
6 łyżek czerwonego octu winnego
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki tłoczonej na zimno oliwy z oliwek
4 sztuki filety z sardeli
2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż wsypać do 1/2 l osolonej wrzącej wody i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Strąki papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski.
- Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć nasady ogonków i pokroić w ósemki.
- Mięso z kurczaka oddzielić od skóry i kości, następnie pokroić w kostkę. Krewetki delikatnie rozmrozić. Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwki wypestkować. Ryż osączyć na sicie, nieco ostudzić. Następnie delikatnie wymieszać z przygotowanymi składnikami.
- Ocet wymieszać z solą, pieprzem, słodką papryką, następnie ubić z olejem. Filety z sardeli osuszyć, drobno posiekać, rozetrzeć na pastę i dodac do sosu. Sałatkę wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać pietruszką.