Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
1/2 sztuki niedużej główki czerwonej kapusty
2 sztuki cebule
1 sztuka jabłko
sok z 1 cytryny
oliwa z oliwek
sól
cukier do smaku
drobno zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę oczyścić, zdjąć wierzchnie liście, umyć, osączyć, poszatkować, lekko obgotować w osolonym wrzątku, osączyć, ostudzić.
- Zakwasić kapustę sokiem wyciśniętym z 1 cytryny.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osączyć.
- Jabłko obrać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Wymieszać szybko wszystkie składniki sałatki.
- Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny, lekko skropić oliwą, wymieszać, schłodzić.