Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kolorowa sałatka z mozzarellą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  czerwonej papryki
  • 3 ząbki  czosnku
  • kilka pędów dymki
  • kilka gałązek oregano
  • kilka gałązek tymianku
  • 15 sztuk oliwek z pestkami
  • 1 opakowanie  mozzarelli (najlepiej w drobnych kulkach)
  • 2 łyżeczki  octu balsamicznego
  • 5 łyżeczek  oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Paprykę piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C, aż skórka zrobi się czarna. Upieczone papryki włóż do worka foliowego, zawiąż i odłóż żeby ostygły. Przestudzone papryki obierz ze skórki, pokrój w szerokie paski i ułóż na półmisku.
  2. Dymkę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj dymkę z oliwą, octem i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym sosem zalej papryki, lekko wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  4. Przed podaniem dodaj oliwki oraz mozzarellę i posyp listkami świeżych ziół.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE