Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 kg czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
kilka pędów dymki
kilka gałązek oregano
kilka gałązek tymianku
15 sztuk oliwek z pestkami
1 opakowanie mozzarelli (najlepiej w drobnych kulkach)
2 łyżeczki octu balsamicznego
5 łyżeczek oliwy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C, aż skórka zrobi się czarna. Upieczone papryki włóż do worka foliowego, zawiąż i odłóż żeby ostygły. Przestudzone papryki obierz ze skórki, pokrój w szerokie paski i ułóż na półmisku.
- Dymkę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj dymkę z oliwą, octem i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym sosem zalej papryki, lekko wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
- Przed podaniem dodaj oliwki oraz mozzarellę i posyp listkami świeżych ziół.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka