Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
40 dag czerwonej kapusty
1 sztuka zielona papryka
1 sztuka czerwona papryka
2 sztuki cebule
25 dag szynki w plastrach
1 sztuka pomarańcza
1/2 sztuki pęczka koperku
- Sos
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki musztardy
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kapusty oderwać zewnętrzne liście. Umyć, osuszyć i usunąć głąb. Tak przygotowaną kapustę poszatkować i zblanszować w osolonym wrzątku.
- Papryki umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Plasterki szynki pokroić w paski. Koper umyć, osuszyć i drobno posiekać. Pomarańczę wyszorować, zdjąć skórkę i pokroić ją w cienkie paseczki. Miąższ pomarańczy podzielić na cząstki i usunąć błonki.
- Do salaterki wsypać kapustę, papryki, cebulę, szynkę, skórkę i miąższ pomarańczy oraz koperek. Wymieszać.
- Ocet wlać do miseczki, dodać musztardę, oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
- Przygotowanym sosem polać warzywa w salaterce. Wymieszać.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni