Przygotowanie:
Kuchnia:
afrykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1.5 szklanek kuskusu
- 3 szklanki bulionu z kury
- 1 sztuka papryka
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1.5 łyżeczek soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 pęczek kolendry
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- Sos jogurtowy
- 30 dag jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków kolendry
- 1 łyżka soku z limetki
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kuskus wsyp do miski i wymieszaj z rodzynkami.
- W garnku zagotuj bulion z dodatkiem curry, kurkumy, soli, pieprzu i oliwy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i zalej nim kuskus. Oklej miskę folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Odłóż kilka listków kolendry, a resztę posiekaj.
- Gdy kuskus wchłonie bulion, spulchnij go widelcem. Następnie dodaj posiekaną paprykę i wymieszaj. Posyp kolendrą i migdałami.
- Sos jogurtowy: Jogurt dopraw do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z limetki. Wymieszaj z porwanymi listkami kolendry.
- Gotową sałatkę podawaj z sosem jogurtowym.
- Smacznego!
Źródło przepisu: kuchnia i kropka