Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kuskusowa sałatka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  kuskusu
  • 3 szklanki  bulionu z kury
  • 1 sztuka papryka
  • 1 łyżka  curry
  • 1/2 łyżeczki  kurkumy
  • 1.5 łyżeczek  soli
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1/2 szklanki  rodzynek
  • 1 pęczek  kolendry
  • 1/2 szklanki  płatków migdałowych
    Sos jogurtowy
  • 30 dag  jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki  czosnku
  • kilka listków kolendry
  • 1 łyżka  soku z limetki
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Kuskus wsyp do miski i wymieszaj z rodzynkami.
  2. W garnku zagotuj bulion z dodatkiem curry, kurkumy, soli, pieprzu i oliwy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i zalej nim kuskus. Oklej miskę folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
  3. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Odłóż kilka listków kolendry, a resztę posiekaj.
  4. Gdy kuskus wchłonie bulion, spulchnij go widelcem. Następnie dodaj posiekaną paprykę i wymieszaj. Posyp kolendrą i migdałami.
  5. Sos jogurtowy: Jogurt dopraw do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z limetki. Wymieszaj z porwanymi listkami kolendry.
  6. Gotową sałatkę podawaj z sosem jogurtowym.
  7. Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE