Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
5 sztuk płatów śledziowych w oleju
7 sztuk małych ziemniaków
2 sztuki ogórki kiszone
garść suszonych śliwek kalifornijskich
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
sok z małej cytryny
2 łyżki oleju
sól
pieprz
cukier
majonez
kilka liści sałaty masłowej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 sztuki plasterki cytryny
2 sztuki plasterki pomarańczy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i utrzyj z odrobiną soli. Ciągle ucierając, dodaj sok z cytryny, olej i musztardę. Dopraw pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszaj. Polej sosem ziemniaki.
- Śledzie pokrój w cienkie paski. Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Jeżeli śliwki są twarde to namocz je, a następnie przekrój na pół.
- Do miski wrzuć ziemniaki, śledzie, ogórki, cebulę i śliwki. Wymieszaj.
- Półmisek udekoruj sałatą i wyłóż na niego sałatkę śledziową. Polej ją majonezem. Całość udekoruj plastrami cytryny i pomarańczy oraz szczypiorkiem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!