Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 dag brokułów
- duże jabłko
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 dag suszonych śliwek bez pestek
- 2 sztuki jaja na twardo
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu winegret
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły umyć, zanurzyć na kilka minut w osolonej wodzie, osączyć, oddzielić różyczki, drobne pędy posiekać. Jabłko umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.
- Zieleninę umyć, posiekać. Śliwki umyć, pokroić. Czosnek obrać, rozetrzeć z sosem winegret. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, zalać sosem, wymieszać. Przybrać ćwiartkami jaj.
Źródło przepisu: książka sałatki i surówki