Dzisiaj jest: Piątek, 07.05.2021 Imieniny: Ludmiły i Gizeli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Sałata w sosie winegret


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • liście z 1/2 główki każdego rodzaju sałaty: lollo rosso, lollo bianco, radicchio, frisee, masłowa
  • 20 dag  pomidorków koktajlowych
  • 1 sztuka czerwona cebula
    Sos winegret
  • 100 ml  oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 1 łyżka  musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

    Sałatę opłucz, osusz i porwij na kawałki. Zrób sos: sok z cytryny wymieszaj z musztardą, przypraw solą i pieprzem. Ucieraj, wlewając cienkim strumyczkiem oliwę. Pomidorki pokrój na połówki, a cebulę w cienkie krążki. Sałaty wymieszaj z sosem, posyp pomidorami i cebulą. Jeżeli sos winegret zacznie ci się warzyć w trakcie ucierania, można go uratować, dodając 1-2 łyżeczki gorącej wody.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

    Karolina i Maciej Szaciłło

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE