Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 główka czerwonej sałaty
1 główka zielonej sałaty
1 sztuka pomarańcza
125 ml kwaśnej śmietany
1 szczypta soli
2 łyżeczki masła
1 łyżka płatków migdałowych
cukier
pieprz
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę porwać na liście, umyć i osuszyć. Liście porwać do miseczki na mniejsze kawałki.
- Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i obrać z błonek. Usunąć pestki i pokroić na połówki.
- Śmietanę doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Na patelni roztopić 2 łyżeczki masła i podsmażyć na nim płatki migdałowe.
- Do sałaty wrzucić pokrojoną pomarańczę i polać śmietaną. Wymieszać.
- Podawać posypane płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!