Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 0.9 kg startej na tarce białej kapusty
- 1/4 szklanki startej na tarce marchewki
- 1.25 łyżek sok z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanej zwykłej cebuli
- 1/4 szklanki majonezu (Winiary dekoracyjny albo Helmans)
- 30 ml mleka
- 30 ml maślanki
- 3/4 łyżki octu winnego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce.
- Wsypać do dużej miski startą kapustą i marchewkę i wymieszać z rozdrobnioną cebulą.
- Zrobić sos. Mleko i maślankę wymieszać z cukrem pudrem, a następnie wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem winnym i z sokiem z cytryny, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Sosem wlać do miski na warzywa i bardzo dokładnie wymieszać.
- Przykryć miskę i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc przed podaniem.