Dzisiaj jest: Czwartek, 27.01.2022 Imieniny: Jana i Przybysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sałatka Coleslaw a'la KFC


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka Coleslaw (w Polsce nazywana też Colesław) - jest to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda, czy ocet. Dodaje się również różne przyprawy i zioła.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 0.9 kg  startej na tarce białej kapusty
  • 1/4 szklanki  startej na tarce marchewki
  • 1.25 łyżek  sok z cytryny
  • 1 łyżka  drobno posiekanej zwykłej cebuli
  • 1/4 szklanki  majonezu (Winiary dekoracyjny albo Helmans)
  • 30 ml  mleka
  • 30 ml  maślanki
  • 3/4 łyżki  octu winnego
  • 1/4 szklanki  cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki  soli
  • 1 szczypta  pieprzu czarnego do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce.
  2. Wsypać do dużej miski startą kapustą i marchewkę i wymieszać z rozdrobnioną cebulą.
  3. Zrobić sos. Mleko i maślankę wymieszać z cukrem pudrem, a następnie wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem winnym i z sokiem z cytryny, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  4. Sosem wlać do miski na warzywa i bardzo dokładnie wymieszać.
  5. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc przed podaniem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 26

Przepisy: 33


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE