Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
0.9 kg startej na tarce białej kapusty
1/4 szklanki startej na tarce marchewki
1.25 łyżek sok z cytryny
1 łyżka drobno posiekanej zwykłej cebuli
1/4 szklanki majonezu (Winiary dekoracyjny albo Helmans)
30 ml mleka
30 ml maślanki
3/4 łyżki octu winnego
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu czarnego do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce.
- Wsypać do dużej miski startą kapustą i marchewkę i wymieszać z rozdrobnioną cebulą.
- Zrobić sos. Mleko i maślankę wymieszać z cukrem pudrem, a następnie wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem winnym i z sokiem z cytryny, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Sosem wlać do miski na warzywa i bardzo dokładnie wymieszać.
- Przykryć miskę i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc przed podaniem.