Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 sztuki duże jabłka
- gruszka
- marchew
- pomarańcza
- cytryna
- kilka świeżych lub suszonych śliwek
- 5 dag migdałów
- 5 dag sera ementalera
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ćwierć łyżeczki meksykańskiego sosu tabasco
- 1 łyżka oliwy
- kilka świeżych listków mięty
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka i gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Marchew obrać, pokroić w cienkie kawałki długości 3 cm.
- Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
- Pomarańczę umyć, zetrzeć na tarce skórkę, pół owocu podzielić na cząstki, z drugiej połówki wycisnąć sok.
- Migdały sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół.
- Ser pokroić w kostkę.
- Wymieszać jogurt z sokiem z pomarańczy, oliwą, sosem tabasco, dodać skórkę pomarańczową, przyprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć owoce, marchew, ser, posypać migdałami. Zalać przygotowanym sosem. Przybrać listkami mięty.
Źródło przepisu: książka sałatki i surówki