Dzisiaj jest: Piątek, 16.04.2021 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Sałatka "Szczepana"


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże jabłka
  • gruszka
  • marchew
  • pomarańcza
  • cytryna
  • kilka świeżych lub suszonych śliwek
  • 5 dag  migdałów
  • 5 dag  sera ementalera
  • 4 łyżki  jogurtu naturalnego
  • ćwierć łyżeczki meksykańskiego sosu tabasco
  • 1 łyżka  oliwy
  • kilka świeżych listków mięty
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka i gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Marchew obrać, pokroić w cienkie kawałki długości 3 cm.
  2. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
  3. Pomarańczę umyć, zetrzeć na tarce skórkę, pół owocu podzielić na cząstki, z drugiej połówki wycisnąć sok.
  4. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół.
  5. Ser pokroić w kostkę.
  6. Wymieszać jogurt z sokiem z pomarańczy, oliwą, sosem tabasco, dodać skórkę pomarańczową, przyprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć owoce, marchew, ser, posypać migdałami. Zalać przygotowanym sosem. Przybrać listkami mięty.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka sałatki i surówki


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE