Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
125 g drobnej kaszy bulgur
sól
350 g dojrzałych pomidorów
4 pęczki natki pietruszki
4 sztuki dymki
2 sztuki śwież zielone papryczki chili
2 ząbki czosnku
pieprz
1 łyżka sumaku (ewentualnie pasta pomidorowa)
6 łyżek soku z cytryny
8 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanej mięty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę bulgur wsypać do miski, posolić i zalać letnią wodą (na wysokość ok. 1 cm nad ziarnem). Moczyć mniej więcej przez 1 godzinę, a następnie osączyć na sicie.
- Z pomidorów usunąć nasadę ogonków i wg uznania usunąć skórkę, a następnie pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i grubo posiekać. Dymkę umyć, oczyścić i razem ze szczypiorkiem pokroić w cienkie krążki. Chili umyć, oczyścić, odpestkować i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać.
- W dużej misce wymieszać wszystkie składniki łącznie z sola, pieprzem, sumakiem, sokiem cytrynowym, oliwą i miętą. Przed podaniem sałatkę schłodzić mniej więcej przez 30 minut.