Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka Tabouleh


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 125 g  drobnej kaszy bulgur
  • sól
  • 350 g  dojrzałych pomidorów
  • 4 pęczki  natki pietruszki
  • 4 sztuki dymki
  • 2 sztuki śwież zielone papryczki chili
  • 2 ząbki  czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżka  sumaku (ewentualnie pasta pomidorowa)
  • 6 łyżek  soku z cytryny
  • 8 łyżek  oliwy z oliwek
  • 3 łyżki  posiekanej mięty

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę bulgur wsypać do miski, posolić i zalać letnią wodą (na wysokość ok. 1 cm nad ziarnem). Moczyć mniej więcej przez 1 godzinę, a następnie osączyć na sicie.
  2. Z pomidorów usunąć nasadę ogonków i wg uznania usunąć skórkę, a następnie pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i grubo posiekać. Dymkę umyć, oczyścić i razem ze szczypiorkiem pokroić w cienkie krążki. Chili umyć, oczyścić, odpestkować i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki łącznie z sola, pieprzem, sumakiem, sokiem cytrynowym, oliwą i miętą. Przed podaniem sałatkę schłodzić mniej więcej przez 30 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE