Dzisiaj jest: Wtorek, 24.05.2022 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sałatka bakłażanowa z kaszą kuskus


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka bakłażan
  • 1 szklanka  kaszy kuskus
  • 1 szklanka  bulionu warzywnego
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 1 sztuka pełna łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 60 g  sera koziego
  • 12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażan pokrój na 1 cm plastry, posyp solą i odstaw na 30 minut, aby stracił goryczkę. Następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż plastry na mocno rozgrzanej patelni grillowej, dopraw solą i skrop oliwą. Bakłażany grilluj przez 5 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją.
  2. Wrzącym bulionem zalej kaszę kuskus, przykryj i odstaw na 10 minut. Zgrillowane plastry bakłażanów pokrój na połówki i skrop sokiem z cytryny.
  3. Pomidorki pokrój na pół, a mietę posiekaj.
  4. Kaszę wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek i miętą. Dodaj bakłażan, ser kozi i pomidorki.
  5. Skrop oliwą z oliwek, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszaj.
  6. Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno, ale nie wchłodź jej w lodówce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE