Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka bakłażan
1 szklanka kaszy kuskus
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
1 sztuka pełna łyżka posiekanej świeżej mięty
60 g sera koziego
12 sztuk pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sól
czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażan pokrój na 1 cm plastry, posyp solą i odstaw na 30 minut, aby stracił goryczkę. Następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż plastry na mocno rozgrzanej patelni grillowej, dopraw solą i skrop oliwą. Bakłażany grilluj przez 5 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją.
- Wrzącym bulionem zalej kaszę kuskus, przykryj i odstaw na 10 minut. Zgrillowane plastry bakłażanów pokrój na połówki i skrop sokiem z cytryny.
- Pomidorki pokrój na pół, a mietę posiekaj.
- Kaszę wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek i miętą. Dodaj bakłażan, ser kozi i pomidorki.
- Skrop oliwą z oliwek, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszaj.
- Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno, ale nie wchłodź jej w lodówce.