Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- średniej wielkości kabaczek
- cebula
- po łyżeczce kolendry i kminku
- 2 ząbki czosnku
- 10 sztuk ziarenek czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- cytryna
- po łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
- 1 szczypta cukru
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kabaczek przekroić, usunąć nasiona, obrać, pokroić w dużą kostkę. Włożyć do sporego garnka, zalać wrzącą wodą, tak, by przykryła kabaczek.
- Dodać oliwę, posiekany czosnek, kolendrę, kminek, pieprz, sól, cukier. Gotować na wolnym ogniu około 20 min. Dodać sok z cytryny, posiekaną cebulę. Wymieszać, zestawić z ognia, ostudzić. Przed podaniem posypać zieleniną.
Źródło przepisu: książka sałatki i surówki